Przepis na ciasto z połówkami jabłek
Szybkie ciasto z połówkami jabłek to pyszna szarlotka, która zachwyca również swoim wyglądem.
Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej
1 żółtko ( białko zostawiamy do posmarowania wierzchu ciasta )
150g kwaśnej śmietany
150 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g cukru
5 jabłek
cukier puder do oprószenia upieczonego ciasta
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zagniatamy na kruche ciasto, dzielimy na 2 równe części, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki, lub zamrażalnika na pół godziny.
Blaszkę o wymiarach 21x21cm natłuszczamy masłem i wykładamy połową rozwałkowanego ciasta.
Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka, przecinamy na połówki i układamy na cieście, wybrzuszeniem do góry. Przykrywamy jabłka drugą rozwałkowaną połową ciasta, smarujemy białkiem.
Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC, pieczemy ciasto przez ok. 40 minut. Wystudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem.
Ciasto można oprószyć pudrem, lub posmarować lukrem.